How to clean roof from algae and moss 2

Odstranění lišejníků, řas a mechu ze střechy

Odstranění lišejníků, řas a mechu ze střechy

Pokud je střecha ve vlhkém a stinném prostředí, může zarůst mechem, řasami nebo lišejníky. Ty mohou růst na každém typu střešní krytiny: asfaltových šindelích, betonových nebo keramických taškách, břidlici nebo dokonce plechové střeše.

Barevné mapy a skvrny, které tyto organismy na střeše vytváří, nevypadají dobře a mohou hyzdit vzhled vašeho domu. V některých případech jsou tyto skvrny příznakem něčeho horšího a kořínky mechů mohou dokonce zapříčinit poškození a poruchu střechy. Najít příčiny skvrn je vesměs snadné a je možné se jich zbavit a zabránit jim v opakování.

 

Obr.: Mech na asfaltových šindelích, betonových taškách, keramických taškách a plechové krytině. >>>

Algae and moss on roofing materials

Běžné příčiny barevných map

Tmavé skvrny na střeše asfaltových šindelů mohou být způsobeny různými příčinami:

1. Řasy a houby

Modré, zelené nebo černé skvrny na střešní krytině jsou většinou způsobeny řasami nebo houbami (podobnými houbami, které se tvoří např. ve vinných sklepích). Na střechu se dostanou prouděním vzduchu nebo je přenesou ptáci. Na vlhké a málo osvětlené střeše se tvoří nejdříve malé barevné skvrny. Postupem času se tyto skvrny mohou vyvinout do pruhů tak, jak houby nebo řasy směrem od vlhkých okapů směrem ke hřebeni střechy rostou. Skvrny od řas a hub se často zaměňují za hnilobu nebo plísně. Řasy a houby nepřidají na vzhledu šindelové střechy, ale jinak jsou neškodné.

řasy na plechu

Skvrny řas na asfaltových střešních šindelích

Algae stains on shingle roof detail
Algae stains on shingle roof

2. Mech

Na severních stranách střech a na střechách ve stínu stromů často rostou sametově zelené chumáče mechu. Na rozdíl od výše zmíněných řas a hub zanechává mech na střeše větší problémy. Prorůstáním do střešní konstrukce pod šindele může mech zvednout a zkroutit hrany šindelů. To může vést k popraskání a odfouknutí během silného větru a bouří. Dalším efektem růstu mechů je možnost tvorby kaluží, které mohou způsobit, že se voda dostane pod střešní šindele a poškodí střešní bednění. Nejlepší věc, kterou můžete udělat, je odstranit mech ze střechy, jakmile si ho všimnete!

Mech na střešních šindelích >>>

moss on a shingles roof

3. Lišejník

Lišejník se vytvoří na jakémkoliv vlhkém podkladu. Vytváří větší či menší kolečka nebo mapy na svém podkladu a barevně se může projevovat od bílé, přes odstíny žluté a zelené až po modrou či červenou.  Nemá kořínky, takže nemůže jakkoliv poškodit střešní krytinu. Nevypadá ovšem na střeš nijak dobře a nepřidá ji na vzhledu.

How to clean roof from algae and moss 1

Co použít na odstranění mechu, řas a lišejníků

Naštěstí lze řasy, lišejníky i mech ze šindelových střech snadno odstranit. Hobbymarkety prodávají mnoho roztoků, která jsou speciálně vyrobeny tak, aby zneškodnily mech. Nebo si můžete svépomocí vytvořit svůj vlastní odstraňovač mechů jedním z těchto čtyř receptů:

  • 240 ml mýdlo na mytí nádobí + 7,5 litru vody

  • 450 g práškového kyslíkového bělidla + 7,5 litru vody

  • 500 ml chlorového bělidla + 7,5 litru vody

  • 500 ml bílého destilovaného octa + 7,5 litru vody

 

POZOR!!!

Vodu stékající ze střechy v následujících cca. 3 měsících nepoužívejte k zalévání zahrádky. Budou se z ní vymývat chemikálie, které by mohly zalévané rostliny poničit.

How to clean roof from algae and moss 3

Bezpečnost především

Bělidlo a některé čisticí prostředky mohou být pro člověka a životní prostředí škodlivé; proto je dobré při práci s nimi provést určitá opatření, včetně následujících:

  • Vyberte si klidný, bezvětrný den k čištění střechy.

  • Ujistěte se, že jsou rostliny kolem domu chráněny. Postříkejte ty v blízkosti domu vodou a zakryjte plachtou tak, aby byly chráněny před chemickým postřikem a odtokem.

  • Zamyslete se také nad vlastní bezpečností: noste ochranný oděv, včetně dlouhých rukávů, kalhot a rukavic. Používejte ochranné brýle, které chrání vaše oči, a noste obuv s podešví s vysokou trakcí.

Protože práce na mokré střeše je nebezpečná, musíte přijmout odpovídající bezpečnostní opatření. Vyhněte se práci na strmých střechách, noste neklouzavou obuv a v případě potřeby použijte bezpečnostní lano a postroj. Upozorněte někoho, že budete pracovat na střeše. V případě nehody, která vás může znehybnit, budete chtít, aby někdo věděl, kde vás hledat. Ještě lepší je zavolat profesionála, aby pro vás tuto práci udělal.

safety first on a roof

Jak odstranit řasy, houby, lišejníky a mech ze střechy

Nejlepší je čistit střechu za zamračeného dne, aby se zabránilo rychlému odpařování roztoku. Pokud můžete, odstraňte nejdříve nánosy mechu mechanicky - špachtlí. Může se totiž stát, že kvůli hustotě mechových chomáčů odumře po nanesení chemikálií jen část mechu a zbytek by na střeše mohl zůstat a znovu se rozrůstat. Nebo byste museli prolévat mech na střeše několikrát, což zabere čas a peníze za roztoky.

Nikdy nepoužívejte k mechanickému odstraňování vysokotlakou stříkačku (vapku). 

Následuje pokyny výrobce odstraňovače mechů. Kapalný roztok naneste pomocí zahradního postřikovače nebo štětcem. Při použití jedné z domácích receptur byste měli nejprve střechu namočit čistou vodou (případně aplikovat po dešti), pak nanést roztok a nechat roztok na střeše pracovat zhruba 30 minut, aby se chemikálie dostaly do živých částí a zničily je. Následně střechu vymeťte smetákem z měkkých štětin a poté opláchněte vodou, nebo počkejte na další déšť.

How to clean roof from algae and moss 4

Nenechávejte bělící směs na povrchu střechy déle než 20-30 minut. Po 30 minutách opláchněte zahradní hadicí. Pamatujte si; nepoužívejte tlakovou myčku, která může poškodit šindele tím, že odstraníte jejich ochrannou vrstvu kamenného posypu.

Pokud po oplachu na povrchu střechy přetrvávají řasy, mech nebo těžké skvrny, nechte střechu zaschnout a poté znovu nastříkejte bělicí roztok. Opět vyčkejte 30 minut a opláchněte hadicí. Nemějte obavy, pokud po tomto druhém opláchnutí zůstane nějaké zbarvení. Vystavení dešti a slunečnímu světlu by je mělo časem opláchnout.

How to clean roof from algae and moss 2

Jak zabránit opětovnému růstu řas a mechů

Nejčastěji rostou řasy a mech na střešních plochách, které jsou ve stínu a zůstávají vlhké. Odříznutí větví stromů, které přesahují střechu a blokují sluneční světlo, jistě pomůže udržet vaši střechu bez střešních řas a mechu. Povrch střešní krytiny udržujte čistý v průběhu sezonní údržby vyfoukáním listí a padlých větví.

Dlouhodobá ochrana před skvrnami může být zajištěna instalací zinkových nebo měděných pásků pod hřebenovými šindeli: ponechte vykukovat asi 6 cm plechu na vrcholu střechy, podél boků a pod první řadou šindelů na spodní straně vikýřů. Měď a zinek jsou kovy, které se s každým deštěm zbavují drobných částiček svého povrchu. Kovy pokryjí střechu a zabrání růstu po mnoho let.

>>> Obrázek 1: Červené čáry označují, kde se instalují zinkové nebo měděné pásy, aby se zabránilo růstu řas a mechu.

>>> Obrázek 2: Hřeben střechy s hřebenovým odvětrávače Armourvent Multi a pásy ze zinku zabraňující vzniku mechu

>>> Obrázek 3: Mech nevyrůstá v blízkosti měděného kovu

Ridge with Armourvent Multi and zinc on shingles roof
Moss and no moss on shingles roof
Installation of zinc or copper strips on shingles roof

Dodržování těchto tipů pro údržbu vám zajistí dlouhodobě pěknou a funkční střechu.

Další tipy na ochranu vaší střechy naleznete v našem blogu.

Hodně štěstí!